Борислав Гуцанов предложи частична данъчна амнистия за варненци

Утре предложението ще бъде официално внесено в общинския съвет

Предложение за частично опрощаване на неплатени местни данъци за период от десет години назад, направи днес председателят на групата на БСП в Общински съвет – Варна Борислав Гуцанов. Той постави темата на обсъждане по време на заседанието на ресорната комисия по финанси и бюджет. Утре предложението ще бъде официално внесено в общинския съвет.

„Няколко пъти говорих, че трябва да се направи анализ защо общината не е успяла да изпълни записаното в бюджета в графа местни приходи. Смятам, че опрощаването на лихвите за неплатени местни данъци ще провокира хората да се издължат, а това респективно ще се отрази  положително на приходите в бюджета“, коментира Борислав Гуцанов.

Според предложението, което трябва да бъде гласувано от общинския съвет, физически и юридически лица ще бъдат освободени от погасяване на наказателни лихви за забавени плащания към общината за периода 2005-2015 година, ако главниците бъдат внесени в срок до 31 март 2016 г. „Облекчението няма да важи в случаи, че вече има образувани административно-наказателни производства“, уточни Гуцанов.

„Надявам се, че общинските съветници ще приемат предложението, защото то от една страна е помощ за хората, които са отлагали плащания, за да покриват други важни ежедневни нужди на семействата си, а от друга може да повиши приходите в бюджета на града“, допълни той.